Gotland



Vad är det som lockar med Gotland?
Enligt Gutasagan var Tjelvar den förste innevånaren på Gotland. När han tog med elden till ön och bröts den förtrollning som gjorde att ön aldrig mer sjönk ned i havet.
Idag bor det 57 000 människor året runt. Frågar du varför, så får du svaren, ”milda vintrar, behagliga somrar, solen, vinden, havet, naturen, kulturen, tryggheten och så gotlänningarna förstås.
Ca 800 000 människor valde att besöka Gotland förra året. De kom naturligtvis hit för den skönhet och de unika upplevelser Gotland har att erbjuda.
De allra flesta kommer igen, och igen och igen…


Sjuhundra kilometer kust.
Var du än befinner dig på Gotland är du aldrig längre än tjugofem kilometer från havet. Gotland har 70 mil kuster med allt från dramatiska raukar och branta klinter som stupar rakt ner i havet, till böljande strandängar och gyllene sandstränder.


Från korallrev till kalkstensklippa
Det som för 400 miljoner år sedan var ett korallrev i ett tropiskt hav vid ekvatorn är idag Gotland – en kalkstensklippa. Det är också den kalkstenen som gjort den gotländska floran unik, med sina orkidéängar, heder och ljuva stränder. Kalkstenen har också alltid varit fundamentet i den gotländska ekonomin, allt från slipstenar till cementtillverkning.


Hansestaden Visby – ett världsarv värt att vårda.
Den medeltida stadskärnan omges av en 3,4 kilometer lång ringmur. Den bäst bevarande i norra Europa. Överallt i stadens gränder finns medeltida byggnader, kyrkor och kyrkoruiner som påminner om stadens storhetstid under 1200-talet. Medeltiden är ständigt närvarande i Visby.